Tulostuspalvelussa asioidessa

Ellei muuta ole sovittu, jää reprotalon tai tulostuspalvelun tehtäväksi tulostaa valmiiksi tehdystä tiedostostasi erottelufilmit offsetpainoa varten. Filmien tulostaminen ei ole kuitenkaan kovin yksinkertainen asia: on syytä muistaa vielä monta asiaa, ennenkuin tiedostot kannattaa antaa pois käsistään.

1. Tulostettavat tiedostot ja sivut
Kirjoita selvästi muistiin mitkä tiedostot ja mitkä sivut haluat tulostuttaa. Jos olet tehnyt työsi ohjelmalla, jolla voit taittaa useampia sivuja, on syytä muistaa, ettei tiedostoja tulostava henkilö voi mitenkään tietää ettet haluakaan kuin sivut 19-35, ellet siitä erikseen muista kertoa.

2. Sivukoko
Muista tilauksessasi mainita haluamasi puhdas sivukoko. Tämä on erityisen tärkeää varsinkin silloin, kun sivukoko on jokin muu kuin A4. Puhdas koko tarkoittaa sivua, joka on leikattu haluttuun kokoon: leikkuuvara on siis leikattu pois. Leikkuuvaraa tarvitaan silloin, kun sivulla oleva elementti on tarkoitteu jatkumaan aivan sivun fyysiseen reunaan asti. Grafiikkaelementti tulisi tällöin jatkaa/venyttää/siirtää ohjelmassa leikkuuvaran verran sivun reunan ulkopuolelle. Ellei muuta ole painon kanssa sovittu, riittää leikkuuvaraksi noin kolme-viisi millimetriä.

3. Sivuasetukset
Jos filmisi tulostaa joku muu kuin se kirjapaino, joka lopullisen painotuotteen painaa, tarvitaan tulostusvaiheessa seuraavia tietoja. Jos sinulla ei näitä tietoja ole, pitää soittaa ko. kirjapainoon ja kysyä!

Muista mainita ainakin seuraavat seikat:

Linjatiheys Millä linjatiheydellä työ on tarkoitus painaa?
Posa / Nega Haluaako paino positiivi- vai negatiivifilmit?
Kalvopuoli Haluaako paino filmin kalvopuolen luettavalla puolella ylös vai alas?
Sivun skaalaus Tulostetaanko sivu 100% koossa, sovittaen sivupohjalle, vai tietyllä suurennos- tai pienennösprosentilla
Filmi / Paperi Tulostetaanko työ filmille vai tulostinpaperille?
Leikkuumerkit Tarvitsetko sivuihisi leikkuu- ja kohdistusmerkit?

Kaikki tarvittavat tiedot saat julkaisusi painavalta painotalolta. Ellet vielä tulostusvaiheessa tiedä, kuka julkaisusi painaa, kannattaa kysyä neuvoa tulostuspalvelultasi. Yleensä kuitenkin pitäisi painopaikka olla selvillä ennen painofilmien tulostamista.

4. Ohjelmaversiot
Mainitse myös käyttämäsi ohjelma ja sen tarkka versionumero. Esimerkiksi CorelDraw-ohjelman kaikkien eri markkinoilla olevien versioiden (5-9) tiedostot näyttävät päällepäin samalta, eikä niistä voi heti tietää, millä versiolla työ on tehty. Tiedostot pitää kuitenkin avata aina sillä samalla ohjelmaversiolla, jolla taittokin on alunperin tehty.

5. Kirjasimet
Fontit eli kirjasimet ovat tulostuspalvelujen riesa numero yksi. Mikään ei ole niin harmillista, kuin kauniin Garamond-tekstityypin salaperäinen muuttuminen Courieriksi tulostettaessa. Tämän ongelman välttämiseksi tulee kaikki vähänkään harvinaisemmat kirjasimet tallettaa levylle varsinaisen työtiedoston mukana. Windows-ympäristössä työlevykkeelle tulisi tallettaa myös .TTF-päätteiset True Type-fonttitiedostot. Postscript-fontit ovat yleensä .PFB ja .PFM-päätteisiä. Mac-käyttäjien fontit ovat jakautuneet bittikarttafonttiin ja tulostusfonttiin.

6. Laservedos
Laita aina tiedoston mukaan mahdollisimman tarkka laservedos. Tiedoston tulostaja näkee tästä miltä valmiin työn tulisi suunnilleen näyttää ja osaa näin varautua mahdollisiin ongelmiin. Jos teet tiedostoon muutoksia sen jälkeen, kun olet tulostanut laserit, niin muistathan tulostaa UUDET laserit siitä versiosta, jonka aiot tulostuttaa!

7. Tavutussanastot
Jos olet muuttanut ohjelmistosi tavutus- tai kirjainvälistysarvoja, tulisi myös nämä tallettaa työtiedoston mukana. Mm. QuarkXPress voi tallettaa joitakin näistä tiedoista XPress Preferences-tiedostoon, joka näin ollen tulisi lisätä levykkeelle tiedostojen joukkoon. Myös PageMakerin PMG (ryhmä) tiedostot tulee laittaa mukaan.

8. Linkitetyt grafiikat
Kuvien ja grafiikkaelementtien linkitys säästää taitto-ohjelmassa paljon tilaa ja tekee tiedostoista nopeampia. Jotta tiedostot voitaisiin tulostaa, tulee nämä linkitetyt kuva- tai grafiikkatiedostot muistaa tallettaa varsinaisen työtiedoston mukaan. Varmista myös etteivät sijoittamiesi kuvien nimet tai versiot ole muuttuneet.

9. Testaa tiedostosi
Jos tiedostosi ei tulostu Postscript-tulostimeltasi, ei se todennäköisesti tulostu myöskään reprolaitoksen filmitulostimelta. Jos tulostus kestää kauan, vaikkapa puoli tuntia, kestää se todennäköisesti filmitulostimella vielä kauemmin. Yksinkertaista työn ulkoasua kunnes tulostusajat ovat kohtuullisia. Jos käytössäsi on Acrobat Distiller, voit kokeilla meneekö tiedostosi Distilleristä läpi. Jos menee, niin se todennäköisesti tulostuu oikein myös filmitulostimella.

10. Oikolue tekstit
Suunnittelijalla pitää olla niin paljon aikaa, että oikoluku ehditään tehdä. Tee oikoluku aina laservedoksesta. On kallista ja kaikkien työn osapuolten ajan haaskaamista tulostuttaa filmejä uudestaan tekstikorjausten takia, jos virheitä ei ole laservedoksista korjattu.

11. Tiedostokoot
Pyri pitämään tiedostot mahdollisimman pieninä. Käytä kuville tarkoituksenmukaista resoluutiota; arkkioffsetissa 300 ppi ja sanomalehtitöissä 150-180 ppi. Älä myöskään yritä tunkea kahta eri taittoa samaan tiedostoon, vaan tee oma tiedostonsa molemmille töille. Liian suuret tiedostot ovat hitaita tulostumaan, ja vaikeita käsitellä eri siirtovälineillä.

12. Tarpeettomat elementit
Jos sivun tulostuvan alueen ulkopuolella on tarpeettomia elementtejä, kannattaa ne ehdottomasti poistaa ennen tulostukseen ryhtymistä. Elementit, joita ei ole tarkoitus käyttää, aiheuttavat tulostajalle päänvaivaa sekä rasittavat tarpeettomasti filmitulostimen laskentayksikköä: kaikki elementit joudutaan kuitenkin laskemaan, tulostuvat ne sitten tai ei.

13. Vältä raskaita elementtejä
Kaikkein raskaimpia elementtejä ovat väriliu'ut, pattern- ja Postscript-täytöt, blendit sekä jotkin erikoistehosteet, kuten mm. Freehandin Zoom ja CorelDraw:n erilaiset linssit ja läpinäkyvyysefektit. Ne koostuvat yleensä erittäin monista yksittäisistä käyristä tai elementeistä, ja ovat hitaita tulostumaan. Käytä niitä harkiten. Jotkut, kuten pattern-täytöt, ovat tulostusresoluutioriippuvaisia, ja tulostuvat eri näköisinä filmille ja omalle pöytälaserille.

14. Kysyvä ei tieltä eksy
Epävarmoissa tilanteissa kannattaa aina kysyä neuvoa lopullisen tulostuksen tekeviltä henkilöiltä. Tyhmiä kysymyksiä ei olekaan - ja mikä tahansa tiedon jyvänen, joka säästää suunnittelijalta aikaa ja tulostuslaitokselta filmiä, on arvokasta.

15. "Koittakaa nyt vähän kiirehtiä, ne filmit tarvitaan vielä iltapäivällä!"
Oletko aivan varma, että filmit piti olla tulostettuna mieluiten jo eilen? Kovassa kiireessä tulee helposti tehtyä virheitä. Realistisesti ottaen tulostusta varten tulisi varata ainakin pari-kolme työpäivää aikaa. Et todennäköisesti ole tulostuspalvelusi ainoa asiakas: ellet ole ennalta sopinut tietystä toimitusajasta, on melko lailla pakko varautua siihen, ettei julkaisuasi saada ihan heti työn alle. On syytä muistaa, että painotyöt ovat melkein aina projekteja, joissa kokonaiskustannukset nousevat ainakin nelinumeroisiin lukuihin. Mikään ei ole niin ikävää kuin huomata lipsahdukset vasta valmiista painotuotteesta.


Copyright (C) 1993-2000 Juha Kaukoniemi & Volantis Oy. Luvaton kopiointi kielletty.